Pavlova med lemon curd
Många saker jag bakat här har varit första-försöket-bakverk och de är även denna pavlova som jag serverade igår på påskafton.

Låt marängen gräddas på nedre/mittendelen i 1,5 timmar. Men när du sätter in marängen SÄNK direkt temperaturen till 150 grader.

Där i lägger du först lemon curden.


Mycket god men lemoncurden kunde kanske sötats till en aning.
Sätt ugnen på 225 grader.
Marängen/grunden:
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
0,5 krm salt
2 msk potatismjöl
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
Gör så här:
Vispa äggvitorna och 1,5 dl av sockret till ett hårt skum.
Tillsätt resten av sockret samt saltet, vispa tills de blivit fast och glansigt.
Du skall kunna vända bunken uppochner och marängen skall stanna kvar.
Tillsätt potatismjöl och vaniljsocker och rör om.
Tillsätt sedan vitvinsvinäger och vispa en stund extra.
Rita en cirkel på ca 25 centimeter i diameter på ett bakplåtspapper.
Klicka ut marängen innanför cirkeln o j dra sedan med en sptel upp längs kanterna så den får formen av en vulkan.
Hade ingen bättre bild men typ så:

Låt marängen gräddas på nedre/mittendelen i 1,5 timmar. Men när du sätter in marängen SÄNK direkt temperaturen till 150 grader.
När marängen är gräddad efter 1,5 timmar så stänger du av ugnen och låter marängen stå tills ugnen är kall.
Jag gjorde min kvällen innan och fick då förvara den i rumstemperatur under en torr kökshandduk. Den höll sig jättebra. Garneringen görs precis innan servering.
Lemoncurd:
3 citroner
1,5 dl socker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor
Gör så här:
Tvätta citronerna, riv skalet på alla tre och lägg i en kastrull.
Tag sedan saften från två av citronerna och tillsätt i kastrullen.
Tillsätt även socker och smör.
Låt detta koka upp och sila sedan av citronskalen.
Tag nu saften från din tredje citron och blanda med maizenan.
Tillsätt detta i kastrullen med din avsilade vätska.
Vispa ihop äggen och tillsätt sedan också dom.
Låt nu smeten sjuda tills krämen tjocknat.
OBS sjuda INTE koka!
Häll över i en skål och låt svalna.
Garnering av marängen.
När marängen är klar blir det som ett hål i mitten.
Så här:

Sedan vispar du upp 3 dl grädde ev 5 dl. Detta brer du över lemon curden och ovanpå lägger du sedan de frukter du behagar att ha.
Jag använde
Blåbär
Hallon
Physalis (de var ju påsk, så mest för färgen)


Kommentarer
Trackback