Minisemlor

Ibland är de svårt att hinna med allt man vill göra, är de inte praktik är det jobb eller skolarbete..
Jag gjorde i alla fall semlor till semledagen igår. Fuskade dock lite med att köpa färdig mandelmassa.

semlebullarna 

Recept
50 g jäst
3 dl mjölk
75 g smör
1 ägg
0,5 dl socker 
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
1 tsk hjortronsalt
1 l vetemjöl 

Gör så här 
Smält smöret och häll i mjölken så de blir fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen.
Rör tills jästen löst sig.
Blanda i ägg och socker.
Tag 1 dl mjöl och blanda i kardemumma, salt och hjortronsalt. Häll i de i bunken.
Tag sedan resten av mjölet, spara dock 1 dl till utbakningen.
Knåda degen så den blir något fast och låt den jäsa i bunken under bakduk i 40 minuter.
Arbeta ut degen på mjölat bord.
Dela i 2 lika stora delar.
Gör cirka 20 lika stora bollar av vardera halva.
Låt dessa jäsa på plåt under bakduk i 30 minuter.
Pensla med vispat ägg.
Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i cirka 10 min. Tills ytan blir gyllenbrun.

Låt dem svalna.

Tag fram så många bullar som skall ätas och frys in resten.

Skär av toppen på Bullen som bildar ett lock.
Tryck med tummen ett hål i mitten och fyll med mandelmassa eller vaniljkräm om så önskas.
Vispa upp grädde och spritsa över.
Lägg sedan på locket.
Sila florsocker över och du har semlor klara att servera!







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback