Gifflar med vaniljfyllning

Åh de här måste du pröva! De var så sjukt goda. Här har ni receptet!

Deg:
1/2 paket jäst, dvs 25 g
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker 
1 krm salt
7 dl mjöl (prova dig fram, degen skall kunna släppa från bunkens kant utan att klibba fast)

Fyllning:
100 g mandelmassa
75 g smör (rumstempererat)
3/4 socker
3 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll sedan i mjölken, de ska vara fingervarmt. Dvs 37 grader.
Häll sedan i socker och salt. 
Rör om.
Blanda sedan i mjölet, lite i taget.
Låt sedan jäsa i 30 minuter i bunken strö över lite mjöl och täck över med en bakduk.

Under tiden gör du fyllningen.
Riv mandelmassan, jag använde osthyveln. 
Blanda ner resterande ingredienser och gör till en fin och jämn fyllning. Ställ in i kylen.

Knåda sedan ut degen på mjölat bord.
Dela sedan degen i tre lika stora delar. 
Kavla varje del rund med en diameter på ca 30 cm. 
Dela sedan upp i 8 delar per del.
Skär tre snitt längst fram i varje åttondel.
Klicka på fyllning och rulla ihop och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Så här: 

Låt sedan jäsa i 30 minuter . Antingen under bakduk eller som jag i en avstängd ugn där man ställer en kastrull med kokande vatten underst och stänger luckan. OBS ugnen ska vara avstängd.
Då blir dom fluffiga och saftiga av kondensen bl.a.
När jäsningen är klar tar du ut plåtarna och sätter ugnen på 250 grader. Jag hade varmluft.

Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med, sedan strör du pärlsocker över och efter de gräddar du dom i cirka 6 minuter, tills ytan får en fin färg.

De var första gången jag gjorde detta och formen blev kanske inte som jag tänkt men smaken, den var över förväntan god. Prova själv! :)





Slänger med ett tips på slutet för er som inte tänkt så långt tidigare, dela jästen diagonalt för att få hälften ;)





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback