Kanelbullar

Klassiska kanelbullar stod på agendan idag då vädret är halvkasst och jag är ledig.
Här kommer ett recept spm blir fantastiskt gott!

Bullar: 

cirka 24 stycken.

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
1,5 l mjöl (ca 850 g)

- Dela jästen i småbitar i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll mjölken i kastrullen så de blir fingervarmt.
- Häll över mjölkblandningen och de andra ingredienserna i bunken.
- Jag använde en assistent så jag lät den arbeta undertiden.
- Låt de arbetas ihop till en fin deg.
- Låt sedan jäsa i 30-40 minuter i övertäckt bunke.
- Täck med handduk eller lock.

Under tiden gör du fyllningen bestående av:

2 dl florsocker 
1/2 dl kanel
200 g smör

Rör ihop till en jämn smet fri från klumpar.


- ta upp degen på mjölat bord och dela i två delar.
- arbeta den ena degen med kavel till en rektangulär form. Låt den andra fortsätta jäsa.

Om du inte förstår texten nu kommer en bildförklaring strax nedan.

- bre över fyllningen.
- vik över långsida till långsida.
- skär i remsor.
- dela remsorna i mitten som en byxa, alltså inte rakt av.
- tvinna "byxbenen"
- rulla ihop till en bulle.


Lägg på en plåt med bakplåtspapper.



- Låt jäsa antingen under bakduk i 30 min.
- Eller så gör du som jag gör.
- Låt ugnen vara avstängd.
- Koka en kastrull med vatten.
- Placera kastrullen med de kokande vattnet i botten av ugnen.
- Ställ in plåtarna och låt jäsa cirka 20 minuter.
- Låt sedan jäsa under duk medan du sätter ugnen på 250 grader.

Alternativ nummer 2 gör att bullarna blir saftigare.


- När ugnen är varm och bullarna fått jäsa vispar du upp 2 ägg och penslar över bullarna.
- strö sedan över pärlsocker.
- låt bullarna gräddas i mitten av ugnen i  cirka 5-10 minuter.
- tills de att dom blivit gyllenbruna vill säga.