Pavlova med lemon curd

Många saker jag bakat här har varit första-försöket-bakverk och de är även denna pavlova som jag serverade igår på påskafton.
Mycket god men lemoncurden kunde kanske sötats till en aning.

Sätt ugnen på 225 grader.

Marängen/grunden:
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
0,5 krm salt
2 msk potatismjöl
1,5 msk vaniljsocker 
1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:
Vispa äggvitorna och 1,5 dl av sockret till ett hårt skum.
Tillsätt resten av sockret samt saltet, vispa tills de blivit fast och glansigt.
Du skall kunna vända bunken uppochner och marängen skall stanna kvar.
Tillsätt potatismjöl och vaniljsocker och rör om.
Tillsätt sedan vitvinsvinäger och vispa en stund extra.
Rita en cirkel på ca 25 centimeter i diameter på ett bakplåtspapper.
Klicka ut marängen innanför cirkeln o j dra sedan med en sptel upp längs kanterna så den får formen av en vulkan.

Hade ingen bättre bild men typ så:

Låt marängen gräddas på nedre/mittendelen i 1,5 timmar. Men när du sätter in marängen SÄNK direkt temperaturen till 150 grader.
När marängen är gräddad efter 1,5 timmar så stänger du av ugnen och låter marängen stå tills ugnen är kall.

Jag gjorde min kvällen innan och fick då förvara den i rumstemperatur under en torr kökshandduk. Den höll sig jättebra. Garneringen görs precis innan servering.

Lemoncurd: 
3 citroner
1,5 dl socker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor

Gör så här:
Tvätta citronerna, riv skalet på alla tre och lägg i en kastrull. 
Tag sedan saften från två av citronerna och tillsätt i kastrullen.
Tillsätt även socker och smör.
Låt detta koka upp och sila sedan av citronskalen.
Tag nu saften från din tredje citron och blanda med maizenan. 
Tillsätt detta i kastrullen med din avsilade vätska.
Vispa ihop äggen och tillsätt sedan också dom.
Låt nu smeten sjuda tills krämen tjocknat.
OBS sjuda INTE koka!
Häll över i en skål och låt svalna.

Garnering av marängen.
När marängen är klar blir det som ett hål i mitten.

Så här:

Där i lägger du först lemon curden.
Sedan vispar du upp 3 dl grädde ev 5 dl. Detta brer du över lemon curden och ovanpå lägger du sedan de frukter du behagar att ha.
Jag använde 
Blåbär
Hallon 
Physalis (de var ju påsk, så mest för färgen)






Chokladtårta

Lillasyster fyllde år idag och då bakade jag något som liknar kladdkaka fast mycket godare enligt mig. Rätt mäktig så de går inte att äta för mycket, och de är väl bra??
I alla fall...

Kaka:
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver 
4 tsk vaniljsocker 
1 dl kakao

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smör i en kastrull.
Rör ner ägg och socker i kastrullen.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Häll sedan äggsmeten över de torra ingredienserna och rör om.
Smöra och bröa en form. (Gärna med löstagbar kant)
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter.
Låt svalna.

Fyllning / chokladkräm:
3 dl socker 
3 msk sirap 
150 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
150 g smör

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull OBS INTE SMÖRET!!
Låt koka långsamt under 30-40 min enl recept. Min tog cirka 1 timma. Men den skall tjockna, jag provade med ett kulprov så att den inte blev för hård eller för lös.
Rör i smöret, klicka i de och låt de vara rumsvarmt inte kylskåpskallt.
Låt svalna och bre sedan på kakan och låt stelna.
Dekorera sedan med frukt du önskar. 





Fiffirutor

På onsdag är de dags för ljusparty igen och mamma är värdinna så därför bakar jag till fikat. Fiffirutor får de bli, enkelt och gott!

Recept:
5 ägg
4,5 dl socker
4,5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 dl vatten
200 g smält smör

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i de torra ingredienserna.
Häll på vatten.
Sist de smälta smöret.
Låt grädda i 20-25 minuter.

Glasyr:
200g florsocker
4 msk smält smör
2-3 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här: 
Vispa ihop alla ingredienser.
Bre på kakan när den SVALNAT.
Strö över kokos.

Baka baka liten kaka...


De ska synas att de är hembakat, använde en slö kniv kan man säga ;)