Saffransbullar med vanilj

Mamma, syster och jag har bakat världens godaste variant av lussebullar. Jag säger bara baka dom så har ni en ny favorit under julen!

Recept:
50 g jäst för söta degar
150 g smör
1 påse saffran (kan ha 2 påsar beroende på vad man tycker)
5 dl mjölk
250 g kvarg/ kesella 10%
1 1/2 dl socker 
1 ägg
1/2 tsk salt
15-17 dl mjöl

Fyllning:
200 g smör
1/2 dl socker 
4 tsk vaniljsocker 

Pensling:
Ägg
Pärlsocker 

Gör så här:
1. Smula jästen i en degbunke.
2. Smält matfett.
3. Kavla på saffranpåsen och rör ner de i det smälta smöret.
4. Tillsätt mjölken till smöret, cirka 37 grader.
5. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om.
6. Rör ner kvarg, socker, ägg, salt.
7. Arbeta ner nästan allt mjöl och rör om i cirka 5 min i maskinen.
8. Strö lite mjöl över degen och låt den sedan jäsa under bakduk 45 minuter.

Gör fyllningen under tiden
9. Rör rumstempererat smör, socker och vaniljsocker smidigt.

Efter första jäsning.
10. Ta upp degen på mjölad yta och dela i 2 delar.

11. Kavla ut varje del 25 x 60 cm.
12. Bred på fyllningen.

13. Vik degen dubbel på längden.


14. Skär cirka 2 cm remsor.

15. Skär dom som små byxor, låt sitta ihop i överkant.

16. Sno ihop till en knut.



17. Lägg på en plåt och lägg en handduk över för jäsning i 30 min.

18. Sätt ugnen på 250 grader.
19. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
20. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.

Klara!



Spökmaränger

Har helt glömt att lägga upp bilder och recept på mina spökmaränger som jag gjorde till halloween. Men bättre sent än aldrig även om de närmar sig jul.

Recept

3 äggvitor 
1,5 dl socker 
1 msk vaniljsocker

Smält choklad till garnering

Vispa med elvisp i en bunke över vattenbad tills smeten blir hård. Testa att vända bunken, är smeten okej skall de inte rinna ut längs kanter och dyligt.

Spritsa sedan spökena på en plåt.

Om du vill ha armar ta ett finger och snudda vid spöket och se till att lite maräng följer med och bildar en arm.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter i 125 graders värme.

När marängerna sedan är klara och har svalnat duttar du dit ögon och eventuellt mun om man vill. 
Jag använde mig av ljus choklad och en tops.


Resultatet!



Pepparkakscheesecake med apelsin

Har Josephine på besök idag så vi slängde ihop en cheesecake med pepparkakssmak för att få lite julstämning ... Jag längtar verkligen!
Nu blir de soffhäng med idol.

Receptet.

Botten: 
Cirka 30 pepparkakor
50 g smält smör

Krossa pepparkakorna smått (smuligt) och blanda med de smälta smöret. 
Fördela jämnt i en form och "platta till". Låt stå i kylen en stund medan du gör fyllningen.

Fyllning:
5 gelatinblad
200 g philadelphiaost 
3 dl gräddfil
2 1/2 dl florsocker
1 apelsin. Både skalet och även 1 dl av saften.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Blanda ihop Philadelphiaost, gräddfil, skalet och saften från en apelsin samt sikta i florsockret.
Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält i kastrull eller i mikron.
Låt svalna och rör sedan ner dom i smeten.
Häll sedan fyllningen över pepparkaksbotten och låt svalna i kylen i cirka en timma.




Nu mys framför teven :)