Pepparkakor!

Har helt glömt att lägga upp receptet på pepparkaksdegen jag gjorde förra veckan.
Jag använde mig av ett äldre recept då jag fick en bakbok från Nicklas farmor. Boken gavs ut 1968 och jag ville så gärna prova något.
Vi har definitivt kommit längre på vägen idag med smaker och dylikt men detta blev ändå helt okej goda och jag är lite stolt över att ha gjort min egen pepparkaksdeg då det idag är så lätt att köpa färdig.
Här kommer receptet:

Ingredienser:
5 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten 
1 msk kanel 
1 msk malen ingefära
1 msk malen nejlika 
150 g smör 
1 msk bikarbonat
2 msk vatten
15 dl vetemjöl (cirka 825g)

Gör så här: 
- Blanda socker, sirap, vatten, kanel, ingefära och nejlika i en kastrull.
- Det ska INTE börja koka utan tag av kastrullen precis innan.
- Häll blandningen i en bunke över smöret så att de smälter.
- Låt svalna efter att smöret smält.
- Tillsätt bikarbonat, vatten och mjöl.
- Tag lite mjöl i taget så du ser att mjölet går in fint.
- Ska du använda degen till pepparkakshus kan du tillsätta ytterligare en deciliter mjöl då de bör vara rejälare.
- häll nu över degen på plastfolie och linda in till en "korv" låt stå i kylskåp minst ett dygn. Gärna en vecka. Detta för att kryddorna skall komma fram bättre.


Gräddning: 
- Sätt ugnen på 175 grader
- Kavla ut figurerna
- Grädda cirka 7 minuter. Tills de fått fin färg.
- Låt svalna
- ÄT! 😊





Lussebullar

Har bakat lussebullar inför advent och jag gick efter samma recept som förra året. 
Har därför länkat till mitt tidigare inlägg om ni är sugna på att prova dessa!

http://liindasvarld.blogg.se/2013/november/saffransbullar-med-vanilj.html




Budapestrulle

Å herre, detta trodde jag aldrig att jag skulle klara men det gjorde jag och den blev helt fantastiskt god!

Recept:
6 äggvitor
3 dl socker 
50 g marsan pulver 
100 g finhackade hasselnötter

Fyllning:
1 burk mandariner. Konservburk i sockerlag.
3 dl vispgrädde.

Topping:
- Choklad 
- Mandelflan 
- Florsocker

Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa äggvitorna med elvisp.
- Tillsätt 0,5 dl socker efter 1 minut. (Fortsätt vispa hela tiden. Cirka 10 minuter.)
- Tillsätt sedan 0,5 dl socker per minut.
- För att veta om marängen är klar ska du kunna hålla skålen upp och ner över huvudet utan att den rör sig.
- Blanda marsan pulver och de finhackade hasselnötterna i en bunke.
- Vänd sedan ner de i marängen. OBS inte vispa, rör.

- Lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Spritsa smala remsor ungefär så här:


Räcker att du har en påse och klipper hål i kanten. De gjorde jag.

- Låt gräddas i cirka 20 - 25 minuter.
Hade min inne i 23 minuter exakt.

- Låt svalna på ett galler. Fortfarande på bakplåtspapper. Försiktigt bara för den spricker lätt när du flyttar den.

- När den svalnat vänder du den upp och ner och tar bort bakplåtspappret.
- Vispa grädden.
- Smeta ut grädden på marängen. Inte för tjockt för du ska kunna rulla den också.
- Lägg sedan på mandariner. Spara de finaste till garnering.
- Rulla den nu försiktigt. Kom ihåg att skarven skall vara under annars blir de inte estetiskt snyggt ;)

- Smält choklad över vattenbad.
- Ta en sked och ringla chokladen över rullen och strö över mandel. Så här:


- När chokladen svalnat kan du sila över florsocker.
- Spritsa nu små klickar grädde och lägg en mandarin mellan varje klick.
Så här: 


Färdig!





Trevlig helg alla fina! 😘

Frallor

Ikväll bakade jag med de jag hade men utgick från ett gammalt recept som jag har bland mina gömmor.
Snabba enkla frallor på mindre än 30 minuter. Perfekt!

Recept:
5,5 dl mjöl
1 krm salt
1 msk bakpulver 
2 msk honung
2,5 dl vatten

Topping:
Någon typ av frön, jag själv körde lite eget och tog av de jag hade. De blev  müslin jag brukar ha till frukost, och vet ni vad? ... De blev as gott!!

- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda de torra ingredienserna.
- Häll i honung och vatten.
- Rör samman till en fast deg.
- Rulla till bollar.
- Lägg på plåten och pensla med vatten.
- Strö på frön, müsli eller vad ni nu väljer att använda.
- Grädda cirka 15 minuter.








Kladdkaka med after eighttäcke

Kladdkakansdag!
Inspirationen flödar och jag har provat något nytt.
Denna enkla kladdkaka har helt klart fått sig ett lyft och borde bakas och smakas i alla hem!

Recept:
100 g smör
3 ägg
3 dl socker 
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao 
1,5 dl mjöl

Topping:
After eight 
(jag hade stora paketet då jag gillar smaken av mint.)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175.
Smöra och bröa en form. Jag använde mig av en springform.
Smält smöret.
Rör samman alla övriga ingredienser.
Tillsätt smöret.
Häll smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Ta ut kakan.
Täck den med after eight.
In i ugnen igen så att after eighten smälter. Cirka 3-4 minuter.
Bre sedan ut after eighten så att de blir jämnt och snyggt.
Låt svalna.
Dekorera med att sikta florsocker över.
Servera med grädde eller glass.

Tips: 
Alla ugnar är olika och därmed gräddningstiden för kakan.
Min blev perfekt kladdig nu. Så testa att sticka i den innan ni tar ut den första gången så den inte är jätterinnig.




Tråkigt att bilderna blev dåliga men kakan blev SÅ bra!