Bananplättar

De är sjukligt varmt ute idag, 32 hela grader i solen! Fixade go lunch till mig och min fina vän! 

Recept: 
2 dl mjölk
2 dl havregryn 
2 bananer 
2 ägg 
1 tsk bakpulver

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser. 
Jag stekte 3 åt gången i en stekpanna, fördela de så att dom är ungefär lika stora genom att använda en slev. (Lättare att komma ihåg hur mycket du använde till den förra plätten)
Servera ihop med tex jordgubbar.

Jag använde florsocker som dekoration bara för att göra de lite fint! 😊




Gifflar med vaniljfyllning

Åh de här måste du pröva! De var så sjukt goda. Här har ni receptet!

Deg:
1/2 paket jäst, dvs 25 g
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker 
1 krm salt
7 dl mjöl (prova dig fram, degen skall kunna släppa från bunkens kant utan att klibba fast)

Fyllning:
100 g mandelmassa
75 g smör (rumstempererat)
3/4 socker
3 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll sedan i mjölken, de ska vara fingervarmt. Dvs 37 grader.
Häll sedan i socker och salt. 
Rör om.
Blanda sedan i mjölet, lite i taget.
Låt sedan jäsa i 30 minuter i bunken strö över lite mjöl och täck över med en bakduk.

Under tiden gör du fyllningen.
Riv mandelmassan, jag använde osthyveln. 
Blanda ner resterande ingredienser och gör till en fin och jämn fyllning. Ställ in i kylen.

Knåda sedan ut degen på mjölat bord.
Dela sedan degen i tre lika stora delar. 
Kavla varje del rund med en diameter på ca 30 cm. 
Dela sedan upp i 8 delar per del.
Skär tre snitt längst fram i varje åttondel.
Klicka på fyllning och rulla ihop och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Så här: 

Låt sedan jäsa i 30 minuter . Antingen under bakduk eller som jag i en avstängd ugn där man ställer en kastrull med kokande vatten underst och stänger luckan. OBS ugnen ska vara avstängd.
Då blir dom fluffiga och saftiga av kondensen bl.a.
När jäsningen är klar tar du ut plåtarna och sätter ugnen på 250 grader. Jag hade varmluft.

Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med, sedan strör du pärlsocker över och efter de gräddar du dom i cirka 6 minuter, tills ytan får en fin färg.

De var första gången jag gjorde detta och formen blev kanske inte som jag tänkt men smaken, den var över förväntan god. Prova själv! :)





Slänger med ett tips på slutet för er som inte tänkt så långt tidigare, dela jästen diagonalt för att få hälften ;)





Chokladbollar

Idag får vi finbesök av min kusin och hans tjej och då blir det fika! Men med lite tid och lite planering fick de bli något snabbt, lätt och gott. Nämligen chokladbollar. Det var längesen jag serverade det själv och blev bjuden på det också men attans vad goda dom är.
Jag vet att nästan alla har ett recept på chokladbollar hemma men här kommer mitt recept.

100 g smör
1,5 dl socker
2 msk vaniljsocker 
3 msk kakao
1 msk svalt kaffe
2 msk vatten
5 dl havregryn

Toppa med pärlsocker

Gör så här:
Blanda smöret och sockret. Se till att smöret är mjukt, inte smält utan MJUKT. Går att micra lite snabbt på cirka 20 sekunder om man inte hunnit ta fram de en stund innan.
Blanda sedan ihop alla övriga ingredienser och se till att det inte blir klumpar av smöret.
Jag brukar blanda ihop allt med mina händer och de funkar faktiskt bäst för mig.

Häll sedan pärlsocker på ett fat.
Gör runda bollar av smeten i den storlek du behagar.
Rulla dom sedan i pärlsockret så de täcks.

Ett tips om man vill göra andra varianter är att ändra toppingen, man kan ha kokos, strössel, krossade nötter eller vad man nu tycker verkar gott. De finns inga rätt och fel utan låt bara fantasin flöda! ;)







De blev cirka 10 stycken stora bollar med denna smet :)