Scones

Idag njuter vi av en dag hemma, har varit iväg mycket nu under semestern så de fick bli sen frukost med hembakta scones idag för omväxlings skull.

4,5 dl mjöl 
2 tsk bakpulver 
1/2 tsk salt
50 g smör 
2 dl mjölk 


Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda alla torra ingredienser.
- Tillsätt smöret klicvis och häll i mjölken.
- Blanda (gärna med händerna) till en fin deg.
- Rulla till mindre bollar och lägg på en plåt.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Hade mina inne i 15 då min ugn är lite knas.
- servera med marmelad, sylt, ost eller annat ni kan tänka er.

Ha en härlig fredag! 





Flädersaft

De här med att göra egen saft är ju bara så kul, nu blev de flädersaft med citron och de blev kanon. 
Denna saft ska stå några dagar så vill man ha snabbt resultat ska man inte ge sig på detta men de var väldigt enkelt.
Receptet kommer här!

Till 1 liter saft.

Recept:
20 blomsterklasar fläder
2 citroner 
40 g citronsyra
1 l vatten
1 kg socker (eller efter smak och tycke)

Gör så här:

- Skölj av flädern under rinnande vatten.
- Lägg blomsterklasarna i en kastrull.
- Skiva citronerna.
- Lägg citronerna i kastrullen och tillsätt citronsyran.
- Koka upp vattnet.
- Häll vattnet i kastrullen.
- Låt svalna.
- Ställ sedan kastrullen med lock i kylen i 48 timmar.
- Sila av saften, gärna med en saftsil då de kan komma igenom mycket bös Med vanlig sil.
- Tillsätt sockret.
- Koka upp saften och rör om så sockret smälter och saften skummar sig.
- Låt svalna och häll över i flaskor.
- Färdig att späda för servering!

Ett tips jag fått från en kollega om man vill göra de mer festligt är att späda med fruktsoda i stället för vatten. De blir väldigt fräscht.
Vill man kan man nog tillsätta lite alkohol till de och så har man en härlig sommardrink! 




Knäckig jordgubbspaj

Lovade att fixa fika i sommarvärmen idag och jag gillar ju att använda jordgubbar nu när de är sommar så jag slängde ihop en jordgubbspaj.
Brukar annars göra denna paj med äpplen men för mig är de mer en höstdessert så de fick bli med jordgubbar idag.
Resultatet blev jättegott men något rinnig, nästa gång prövar jag att ha i lite potatismjöl efter tips från min fina mamma.

Recept: 
Jordgubbar, lite efter smak och tycke jag använde 1,5 ask så ca 700g
225 g smör
3 msk mjölk 
2,25 dl mjöl
3 dl socker 
0,75 dl ljus sirap 
4,5 dl havregryn
3/4 tsk bakpulver 

Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Skär jordgubbar och fördela i form
- Smält smöret i en kastrull
- Tag av från plattan
- Tillsätt övriga ingredienser i kastrullen eller i en bunke och rör om.
- Täck sedan jordgubbarna med smeten 
- Grädda i ugnen cirka 30 minuter

Servera med glass!