Spökbakelse

Nu närmar sig halloween och jag blir alltid lika inspirerad av att baka efter tema.
Denna gången hade jag dock inte så mycket tid att lägga på bakningen så jag valde något enkelt.
Men enkelt är inte fel, sedan kan man alltid designa som man vill.
Passar perfekt att göra nu under höstlovet inför halloween!

Jag har gjort grunden på vanlig ljus rulltårtebotten. Fungerar ju lika bra med mörk om de skulle passa bättre.

Sätt ugnen på 250 grader.

Recept: 
3 ägg 
1,5 dl socker 
2 dl mjöl 
1 tsk bakpulver 

Fyllning: 
Sylt 
Grädde
Choklad
Marsipan

Gör så här:
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda i resterande ingredienser.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Häll smeten på plåten.
- In i ugnen i cirka 5 minuter. Lämna inte för de kan gå fortare och ja de går fort.

Låt svalna.

- Lägg ett bakplåtspapper på ovansidan och vänd kakan.
- Dra av bakplåtspappret försiktigt.
- Lossar de inte så pensla med lite kallt vatten på pappret.
- Dela upp kakan i längder.
- Från kortsida till kortsida. Desto bredare desto högre bakelse så här avgör man måtten själv.
- Bred på sylten, ta inte för mycket för då blir de kladdigt.
- rulla ihop och ställ upp. 
 
Så här:


- Vispa grädden lite hårdare än vanligt så att den är fast. Inte som smör men hårdare vispad än om man har grädde som tillbehör till något bakverk.
- Jag blandade även i lite vaniljsocker för smakens skull.

- Spackla bakelserna som en tårta.

Så här: 


- Kavla sedan ut marsipanen och täck bakelsen.
- Här var jag inte så noga med kanter och så. Tycker de är okej att de är lite ojämnt.
- Smält choklad i micron.
- Pensla dit ögon och mun med den smälta chokladen.

Färdigt!









Pariserbullar med vaniljkräm

Å jag tror jag har överträffat mig själv denna gången. Detta MÅSTE prövas de är en sak som är säkert. 
De var inte svåra att göra heller utan ganska simpla.

Recept: 
125 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker 
1/2 tsk salt 
1/2 tsk malen kardemumma 
Ca 9 dl mjöl

Fyllning:
Vaniljkräm 

jag körde på denna vaniljkrämen ifrån  Ekströms och de funkade hur bra som helst. Tog och blandade efter behag.


Garnering:
Smält smör 
Socker 

Gör så här:

- Smält smör och blanda i mjölken till rumsvarmt.
- Smula ner jästen i en bunke.
- Häll över mjölkblandningen över jästen.
- Tillsätt resterande ingredienser.
- Arbeta till en smidig deg.
- Låt jäsa cirka 30-40 minuter under lock/handduk.

- Blanda ihop vaniljkrämen.
- Placera ut formar på en plåt.

- Dela degen i två delar.
- Kavla ut till en rektangel.
- Skär sedan små fyrkanter beroende på hur stora bullar du vill ha. Jag skar 8,5x8,5 cm per ruta.

Ungefär såhär: 


- Lägg en klick vaniljkräm i mitten av rutan och nyp ihop ändarna runtom till ett paket. 




- Se till att de inte finns några hål så fyllningen flyter ut 
- Vänd sedan uppochner så den fula sidan blir nedåt i formen.

- Låt jäsa under duk i cirka 30-40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda i cirka 7 minuter i mitten av ugnen.

- Låt svalna.

- när bullarna svalnat smälter du smör.
Jag smälte flytande margarin i mikron och de blev bra de med. Enkelt är bra!
- Häll socker i en skål.
- Pensla de bullar du inte tänkt frysa in med smör på toppen.
- Doppa i sockret och bullarna är färdiga för servering.





Hallongrottor

Bakdags!
Enkelt är gott och idag stod hallongrottor på menyn.

Recept:
200 g smör
4,5 dl vetemjöl 
1 dl socker 
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
Hallonsylt

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt smöret bli rumsvarmt.
Blanda samman alla ingredienser.
Vispa med elvisp till en deg.
Låt vila några minuter i kylen.

Rulla ut degen till en "korv"


Skär i bitar, cirka 25 stycken.



Rulla till bollar och lägg i formar.

Gör en håla i mitten av kakan, så här gjorde jag.


Lägg en klick sylt i hålorna.


Grädda sedan i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Låt sedan kakan svalna och ... Njut!