Gristårta

Gjort min första tårta ifrån grunden och jag är faktiskt nöjd både till utseendet och smaken.

Till botten använde jag ett väldigt enkelt recept som jag först trodde var en bluff men icke de. Svin bra!
Min form var cirka 24 cm i diameter.

Jag knäckte 5 ägg i ett glas.
Hällde sedan socker i nästa med samma höjd som äggen.
I de tredje hällde jag mjölet.
Tillsätt också 1,5 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker i mjölglaset efter de att du måttat mjölet.

Svårt att förklara i ord så här är en bild:

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta i mjölblandningen och rör om till en fin och jämn smet.
Smöra en form (inte bröa)
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 min. (Tog ut min efter 33 o den var bra)
Känn efter med sticka.
Öppna inte ugnen i början av gräddningen för då kan tårtbotten sjunka.

Låt sedan svalna och skär sedan upp tårtbotten så du kan ha olika lager. Jag använde mig av en brödkniv och de funkade, finns väl specialskärare kanske.

Jag fyllde sedan tårtan med geishafluff och hallonmouss.

Geisha fluff:
200g geisha
3 dl grädde

Gör så här:
Häll grädden och geisha kolorna i en kastrull och rör om under svag värme så kolorna smälter. 
Ställ sedan i kylen under natten om möjligt annars minst 5 h.
Vispa upp som med vanlig grädde efteråt.

Hallonmouss:
250 g hallon
2 dl grädde
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker 

Gör så här:
Vispa upp grädden (tänk på att inte vispa för löst då den kan rinna ut och de blir kladdigt när den breds på.)
Mosa hallonen.
Häll i florsocker och vaniljsocker och rör om.

Jag älskade denna kombinationen!

Runt om tårtan hade jag ett tunnt lager med chokladgrädde som jag faktiskt köpte på sprits men de är INTE att rekommendera. Visst de funkade men inte som jag tänkt mig då den smälte lite.

Hittade ett recept på ett annat ställe som jag tror jag hade kunnat gå efter om ni vill testa.

Chokladgrädde:

1 dl kakao
1 dl socker 
3 dl grädde

Gör så här:
Blanda socker och kakao.
Häll sedan om grädden och rör om.
Låt sedan stå i kylen i cirka 30 min och vispa sedan upp.

På toppen hade jag chokladpudding och runt om hade jag chokladfingrar.
Till grisarna köpte jag rosa marsipan och formade mina egna grisar.




 Jag är nöjd!


Alla hjärtans dag kaka

Sockerkaka till alla hjärtans dag.
Har sett massa bilder cirkulera på denna typ av kaka och blev nyfiken på att testa även fast jag inte hade ultimata kakformen.

Man behöver göra 2 kakor, den första färgar man rosa med karamellfärg (snåla inte) och den andra får vara som den är.

Receptet:

2 ägg
2 dl socker
2 3/4 dl mjöl
2 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta i mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör om.
Smält smöret.
Tillsätt sedan smör och mjölk och blanda till en jämn smet.
Smöra och bröa en form.
Häll i smeten.
Grädda kakan längst ner i cirka 30 min.

När den rosa kakan är färdig låter du den svalna lite och sedan skär du den i bitar. 
Skär sedan ut hjärtan och lägg upp och ner i formen.

Ska se ut ungefär så här:


Sedan häller du den vanliga smeten över och gräddar även denna i cirka 30 min.



Hjärtat syns inte jättebra men de finns där och gör jag detta igen så ska jag inte snåla med karamellfärgen!!

Amerikanska pannkakor med blåbär!

Dagens lunch fick bli amerikanska pannkakor med blåbär, kanske inte de nyttigaste men väldigt gott. 

Recept
3 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker 
1/2 tsk salt
2,5 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl blåbär (ta alltid efter smak) jag hade frysta bär.

Gör så här
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner mjölken.
Sedan ägget.
Rör om tills smeten är len och fin.
Rör sedan ner blåbären försiktigt.

Stek i en stekpanna på låg värme, använd en matsked för att få pannkakorna i bra och likadan storlek.
Vänd pannkakan när de bubblar lite ovanpå.