Dumlemuffins med dumlefluff
Detta var nog en av de sötare cupcakes jag gjort men tyckte ändå de var goda, gjorde dessa till mitt hjärta som älskar godis (av alla dess sorter)
Innan gräddning
Efter gräddning
Klara!
Mycket enkelt var de också.
Blev 16 muffins för min del.
Recept (muffins) :
100g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl mjöl
1 nypa salt
1 påse dumle
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken så de blir rumsvarmt.
Blanda socker, ägg och vaniljsocker pösigt.
Häll i smörblandningen.
Häll de övriga torra ingredienserna i en sil i en annan bunke och rör om.
Blanda ner i äggsmeten.
Häll upp i formar.
Tryck i en dumle i varje.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter.
Dumle fluff:
3 dl grädde
180 gram dumle kolor.
Gör så här:
Värm grädden i en kastrull och rör ner dumlen.
De får INTE koka!
Rör om på låg värme tills dumlekolorna smält.
Låt sedan stå i kylen cirka 5 timmar. Helst över natten.
Sedan är de bara att vispa upp den som grädde med elvisp. Gärna lite hårdare eftersom den är till för garnering!
Dekorera hur du vill och ha så kul!
Efter gräddning
Klara!
Ahlgrens bilar pannacotta
Efter all julmat och annat gott valde jag att göra något annat till soffmyset idag. Ahlgrensbilar pannacotta. Utseendemässigt jättefin, smaken var god men kunde bara äta hälften för de blev för mycket för min smak. Nästa gång gör jag nog desserten i shotglas i stället men pojkvännen tyckte den var jättegod så man får smaka sig fram.
Recept:
1 påse ahlgrens bilar
4,5 dl grädde
Röd och grön karamellfärg
Gör så här:
Dela upp bilarna i olika skålar efter färg. 30 stycken av varje.
Smält ihop en sort av de olika bilarna med 1,5 dl grädde tills de blir en slät smet. Låt ej koka utan på svag värme.
Häll upp i glas.
Låt stå i kylen cirka 1 timma.
Gör sedan om processen med nästa sort bilar. Tillsätt karamellfärg i de rosa och gröna bilarnas smet.
Tar alltså cirka 3 timmar men inte mycket jobb. Bara lång väntan..
Tips, jag använde en tratt vid upphällning så kanterna inte blev söliga!
Klar för servering
Pepparkakskola
Jag fortsätter att baka inför julen och jag delar gärna med mig av alla godsaker, så här kommer ett recept på pepparkakskola.
Färdigt!
Kokning.
Använde en slickepott med termometer i, fungerade kalasbra. Rekommenderas.
Recept:
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskrydda
Gör såhär:
Smält smöret.
Blanda i resterande ingredienser, inte pepparkakskryddan.
Låt koka tills smeten uppnår 124-125 grader. Gör kulprovrt för att kontrollera att det är godkänt. (Se längre ner)
Man kan gå efter enbart kulprov med men bra med termometer.
När det kokat färdigt rör du i pepparkakskryddan.
Sedan häller du smeten i en form med bakplåtspapper.
Låt svalna och bli hård. (Kylen)
Klipp eller skär i lagom stora bitar.
Slå in i cellofan om du vill kunna lägga fram dom i skål utan att de klibbar ihop.
Förvaras i kyl.
Kulprov
Tag fram ett glas med kallt vatten.
Tag lite lite smet och häll i glaset.
Tag upp smeten ur glaset.
Testa forma som en kula/boll.
Är den behändig är det bra.
Använde en slickepott med termometer i, fungerade kalasbra. Rekommenderas.
Fudge
Fick upp ett recept på Facebook som någon "gillat" och jag var tvungen att testa detta. Dumlefudge och skumtomtefudge, superläckert!
Skumtomtefudge
Dumlefudge
Receptet
1 dl grädde
50 g smör
2 dl socker
Liten påse dumle
200 g mörk choklad
Koka upp grädde, smör och socker lite lätt. (Koka inte för hårt)
Rör sedan ner dumlen på låg temperatur (hade 4an)
Ta bort från plattan och rör ner chokladen tills de blir en jämn och fin smet. Lägg i en form täckt i aluminiumfolie eller bakplåtspapper för att fudgen lätt skall lossna.
Låt stå i kylen i cirka 2 timmar. Gärna längre.
Skär sedan upp i bitar. Den storlek du vill ha.
Jag misslyckades eftersom jag skar i den för tidigt så gör inte de!
Med skumtomtefudgen gäller nästintill samma recept.
1 dl grädde
50 g socker
2 dl socker
1 påse skumtomtar, liten tog jag.
180 g vit choklad
Kan använda karamellfärg om man vill.
Tillvägagångssättet är desamma som dumlefudgen. Jag tyckte den vita chokladen tog översmak så gör jag dom igen blir de mindre av den varan.
Dumlefudgen hamnar däremot på toppen av mitt favorit godis (egengjorda)