Wienernougat
Recept
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g rostad flagad mandel
Gör så här:
- Om du inte fått tag i rostad mandel så rosta den till att börja med.
- Smält ner nougat och choklad.
- Blanda ner mandeln.
- Häll i en plastad form och ställ i kylen för att svalna.
- Skär sedan upp i bitar.
Knäck
Recept
2 dl sirap
2 dl socker
1,5 msk smör
1,5 dl grädde
Gör så här:
- Blanda ingredienserna i en kastrull och koka upp.
- Låt koka tills de uppnår cirka 125 grader. Rör om under tiden.
- Om du är osäker gör du kultestet.
( droppa i lite smet i ett glas vatten och rulla till en boll, blir de en fin boll är de klart)
Mozartkulor
Recept
200 g nougat
200 g mandelmassa
200 g mörk blockchoklad
Gör så här:
- Skär nougaten i fyrkanter, cirka 50 stycken.
- Rulla till bollar och lägg i frysen en stund. Så de hinner stelna.
- Dela mandelmassan i lika många delar.
- Rulla mandelmassan och platta sedan ut dom till rundlar.
- Lägg en nougatboll på varje rundel och täck nougatbollen med mandelmassan.
- Rulla till släta bollar.
- Smält chokladen.
- Doppa bollarna i den smälta chokladen. Ta hjälp av en gaffel så de rinner av fint.
- Lägg på bakplåtspapper och låt svalna.
- Blir de choklad över kan du ringla den över bollarna så de blir fina mönster!
Snickerskaka
Idag har jag bakat julgodis med min kära mor och syster, blev lite av varje.
Recept:
1 burk jordnötssmör, ca 350 g
2 dl ljus sirap
1 dl socker
1 l Rice Crisp (inte puffat ris)
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
300 g blockchoklad
Gör så här:
- Värm och blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull till en lös smet.
- Rör sedan ner Rice Crisp, kokosflingor och vaniljsocker.
- Häll ut på en långpanna klädd i bakplåtspapper. Cirka 1 centimeter hög.
- LÅT SVALNA!
- Smält chokladen och bred ut över kakan.
- Låt sedan svalna i kylen och skär sedan i bitar!