Pannbröd

Ungefär som scones men lite annorlunda.

Recept:
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt
1,5 dl mjölk
0,5 dl flytande margarin

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Blanda i mjölk och smör.
Rör om till en bra deg.
Smöra sedan en stekpanna.
Lägg i degen och knåda ut den i stekpannan med handen. 
Sätt på plattan på låg värme (jag hade spisen på 4an)
Sätt ett lock på stekpannan och stek på låg värme i cirka 15 minuter.
Vänd brödet en gång under denna tiden, efter halva ungefär.
Dela brödet som en tårta sedan och servera. Klart!




Enkel sommardessert!

Vill du göra något gott som inte går att misslyckas med?? Då ska du pröva detta.

Recept
1 pkt digestivekex
1 burk kesella vanilj
Jordgubbar 
Kiwi (jag hade 3)

Gör så här:
Krossa digestivekex 
Häll upp i botten av glaset, ett ganska tunt lager.
Klicka på en sked kesella.
Lägg på frukt. Som du skurit i lagom stora bitar enligt dig.
Strö lite digestivekex igen.
En klick kesella. 
Frukt igen.
Klar att servera/äta! 







Saknar dig pappa <3

Jag minns den 13 januari år 2013 som om det var igår...
Jag minns att jag kvällen innan hade varit och sett sinister med ett par kompisar och haft de jättekul. Innan vi åkte in för att se den filmen pratade jag snabbt med pappa i telefon då han var borta på resejobb i Stockholm. Då helt ovetande om att just de samtalet var de absolut sista samtalet med min pappa. På morgonen den 13 blir jag väckt tidigt, jag minns inte ens vad klockan var men de var på morgonkvisten. Mamma drog av mig täcket och bad mig komma ner för att prata med henne. När jag väl kommer ner sitter redan min syster där. Jag visste inte vad jag skulle tro men jag visste att de var allvarligt. 
Jag minns så väl när mamma sa "de gäller pappa, dom har ringt från söder sjukhuset i Stockholm och säger att vi bör ta oss dit för pappa är där, medvetslös och kommer troligen inte överleva" 
Jag fick panik, total jävla panik. Jag grät och hoppades att läkaren som ringt överdrev. Jag minns att min mage vände sig ut och in och jag väckte min pojkvän som sovit brevid mig. Jag ringde min bror. Jag ringde min granne men orden är borta. De har raderats ut mitt minne. Men efter bara någon minut var grannen/grannarna där och min moster och hennes man. Min ena kusin hade satt sig i bilen påväg till Landvetter för att fixa oss ett flyg. 
Hon fixade flyget ihop med sin sambo och vi fick skjuts till flygplatsen av en granne och där mötte vi upp min bror.
Jag minns att jag under armen hade ett gosedjur av Homer Simpson då min pappa avgudade denna tecknade figur. Med mig fick jag också pappas Brynäströja. Jag vet inte hur men de var de jag fick med mig. 
På planet dit satt vi tysta. Allihop. Alla helt ovetande om vad som skulle hända. Jag minns att mina tankar snurrade men att jag hela tiden tänkte ut en plan på hur vi skulle få liv i pappa igen. För han skulle ju inte dö? De kunde ju inte bara ta slut pang bom? Nej jag tänkte inte lyssna på läkarens ord. 
Väl på plats på sjukhuset träffade vi den mest fantastiska personal som man kan tänka sig. Avdelningen var HIA. Innan vi fick träffa pappa tog dom in oss i ett rum och gick igenom vad vi skulle få se och vad som hade hänt. Inte för att jag lyssnade så mycket. Jag ville ju in och väcka pappa så vi kunde åka hem igen?
Men väl inne hos pappa förstod jag. Jag fattade direkt att de var slutet. Han var kopplad till diverse slangar och jag som läser till sjuksköterska kopplade direkt. Men jag kunde inte ge upp hoppet ändå. Vem vet någon gång ska väl ett mirakel inträffa? 
Vi ställde oss runt sängen alla fyra. Min bror på pappas högra sida vid huvudet , jag på samma sida fast vid fotändan. Jag kliade honom på foten för jag visste att han tyckte om det.
På andra sidan stog min syster och mamma. Jag tror aldrig jag sett min mamma så ledsen. De gjorde ont i hela mig för jag insåg snabbt att hon förstod åt vilket håll detta skulle gå. Hon skulle komma att mista sin man, sin eviga kärlek och vi barn skulle förlora våran pappa. 
Så blev de också, många timmar senare då klockan slog 19.12 tog pappa sitt sista andetag och lämnade denna värld. På sig hade han Brynäströja  jag tagit med och då Brynäs grundades 1912 fick jag genom klockslaget han gick bort en bekräftelse på att jag gjort rätt i att ta med den. För visst måste de varit ett tecken? Jag såg de så i alla fall. 
Alla 4 stod vi där runt omkring pappa då detta hände och kramade honom så hårt. Riktigt hårt. Så jävla älskad var och är den mannen.
Vi fick sedan ta farväl i ett annat rum alldeles för oss själva. Det var fint. Jättefint verkligen men jag kunde inte förstå vad de var som hade hänt. Jag ville vakna ur denna mardröm. För visst var de bara en dröm? En riktigt otäck dröm. För sånt här händer inte i verkligheten..
När vi kramat om pappa och tagit avsked ringde min kusin och sa att de fixat ett flyg tillbaka. Vi valde då att åka hem. 
Känslan när vi satt på planet var helt sjuk. Jag kände mig så tom. Som att halva mig hade försvunnit. Vilket de hade. Min pappa var ju kvar i Stockholm  . Kroppsligt. Mannen som sett till att jag fanns finns inte längre i denna värld. Han bara försvann från den ena dagen till den andra. 
När vi kom hem var vi alla ledsna och tomma. Men vi kom inte hem till ett tomt hus utan ett hus fullt av kärlek. Där stod min kusin, mina grannar, även pappas bästa vän och på bordet stod de en bukett rosor och ett tänt ljus. Tack till alla er som fanns där för oss den dagen och som fortsätter att stötta oss. För på utsidan verkar vi kanske som vanligt men ingenting kommer någonsin att bli sig likt igen. DU FATTAS MIG!!

Jag kommer alltid att minnas och älska dig pappa, och den dagen jag får egna barn ska jag berätta för dom hur fantastisk deras morfar var. 
Alltid älskad aldrig glömd!





Jag kände att jag behövde skriva de här av personliga skäl och för varje ord som skrevs så rann en tår. Jag älskar dig pappa <3


Studenttårta

Jag har nog vrängt ut och in på mig själv under denna långa tid de tog att göra dessa 2 tårtor. De var verkligen en hel del jobb...

I alla fall här kommer receptet.

Tårtbottnar, lika delar.
5 ägg i ett glas , socker upp till samma nivå som äggen i nästa glas, mjöl på samma vis i de tredje glaset + 1,5 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt sedan mjölblandningen.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.

Grundligare recept hittar ni från februari 2014.

Fyllning.

(Till 1 tårta) 

Hallonmouss:
250 g hallon
2 dl grädde
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker 

Gör så här: 
Vispa grädden relativt hårt. 
Mosa hallonen.
Vänd ner dom i den vispade grädden tillsammans med florsocker och vaniljsocker.
Klart.

(Till 1 tårta) 

Vaniljkräm:
2 vaniljstänger
5 dl grädde
4 äggulor
4 msk socker

Gör så här: 

Häll 3 dl grädde i en kastrull.
Skär en skåra i vaniljstängerna och lägg dom i grädden.
Låt de småkoka i cirka 10 minuter.
Dra kastrullen från plattan och ta upp vaniljstängerna.
Tillsätt äggulorna under omrörning.
Även sockret.
Sätt tillbaka på plattan tills första "kok" bubblan syns då tar du bort den igen.
Rör en stund medan den svalnar. 
Ställ den kallt, gärna över natten. 
Innan du använder den vispar du upp resterande grädde och blandar i krämen. 
Klar!

(Till 2 tårtor)

Smörkräm:
300 g smör
6 dl florsocker
0,5 dl kokande vatten
2 msk vaniljsocker

Gör så här: 
Blanda smör, florsocker och vaniljsocker kletigt.
Koka vattnet.
Tillsätt lite i taget under tiden du vispar.
Den skall bli lätt att bre ut.
Vispa cirka 5-10 minuter.
Sedan kan du täcka din tårta.

dekorationen är gjort i sockerpasta och tårtan är täckt med marsipan som jag fuskat och köpt :)








Stressad!

Hjälp! Jag hade planerat att jag hade så gott om tid på mig för dessa tårtor men då dyker ett informationsmöte upp inför sommarjobbet, lägligt nu? Nej inte alls för imorn är det studenten och jag känner att tiden sprang ifrån mig. Men jag får väl fixa detta...

- Blommorna i sockerpasta är färdiga.
- Bottnarna är färdiga (recept under flik februari 2014)
- Vaniljkrämen står i kylen.

Jag hoppas innerligt att vi kanske får sluta tidigare idag :)